Tillverka själv

PDF: Information om orgonit och hur man tillverkar det

Orgonit är enkelt att tillverka själv. Det är inte svårare egentligen än att röra ihop en sockerkaka i köket. Det går princip inte att göra fel. Dock måste det göras utomhus då polyestern som används avger otrevliga ångor.

Enkelt förklarat går det till såhär:

 1. Hitta en form. Oftast används muffinsformar i plåt med non-stickbeläggning, men även glas, silikon eller andra hårdare glatta material.
 2. Hitta metallspån. Mekaniska verkstäder som fräser eller svarvar i metall är ett hett tips. Annars metallskrotar om du vill få tag i större mängder. Aluminiumspån är det du ska leta efter och det brukar finnas i stora mängder på verkstäder, och skrotpriset är billigt om du måste betala för det. Det ska inte vara pulveriserad metall, utan små bitar/flisor fungerar bäst. Givetvis fungerar andra metaller också bra att använda.
 3. Hitta eller köp kvarts. Det behöver inte vara fina kristallspetsar utan det räcker med små genomskinliga/halvtransparenta kvartsbitar man kan hitta på grusvägar/grusplaner etc. En kvartsbit stor som toppen av lillfingret duger bra i en 100ml form.
 4. Köp polyester och härdare. Polyester är en flytande härdplast som härdar när den blandas med två volymprocent härdare. Du hittar det på t.ex Biltema och båttillbehörsbutiker. Det används oftast till att armera glasfiber, såsom till plastbåtar, swimmingpooler, spoilers till bilar, högtalarbyggen etc.
 5. Sätt på dig skyddsutrustning. Halvmask med kolfilter för organiska ångor (samma som billackerare använder) är ett måste samt skyddshandskar. Filtermask för damm duger inte.
 6. Fyll din form med aluminiumspån och lägg kvartsbiten någonstans i mitten av blandningen. Observera att ju mer metall du får i din form, desto bättre kraft blir det i den färdiga orgoniten.
 7. Blanda polyesterresin med härdare i en bägare du lätt kan hälla ur. Härdare blandas 2 volymprocent, dvs 20ml/liter polyester. Rör runt ordentligt i ca 30sek tills allt blandat sig. Nu har du ca 30 minuter på dig att använda den mixade polyestern.
 8. Häll över den blandade polyestern över spånet långsamt så att allt rinner ner till bottnen. Det gör inget om det blir lite bubblor, men försök få bort så mycket som möjligt genom att peta lite med en blompinne etc.
 9. Vänta på att reaktionen sätter igång. Detta märks först genom att polyestern blir till en geléliknande konsistens. Efter detta börjar en kemisk reaktion där polyestern blir mycket varm (ca 90 grader C).
 10. När allt svalnat helt är du redo att ta ut den färdiga orgoniten ur formen. Beroende på formens material, utformning och ytjämnhet är det olika svårt att få ur orgoniten ur formen, men oftast ramlar den ut själv bara man vänder formen upp och ner.
 11. KLART