Vanliga frågor

Stämmer det att desto finare metallpulver, desto effektivare orgonit?

Till en viss gräns skulle jag vilja säga. Så här ser jag det. Jag vet inte exakt hur denna process funkar men jag har en teori att energin speglas på metallpartiklarna i orgoniten. Är det för fina korn som t.ex i ett metallpulver blir speglingen mera diffus och når inte lika långt. Jag tror att det ideala är att metallen är av så oregelbunden form och i så många olika former som möjligt, och packas så hårt som möjligt i formen. Det finns många olika skärande verktyg och det är bra med spån från CNC maskiner då det brukar uppfylla dessa kriterium. En blandning av fräs- och borrspån brukar vara det ideala och ofta hittar man bra storlekar hos verkstäderna. Det känns som om borrspiralerna sätter fart på energin. Det ska samtidigt vara lätt att fylla formarna, så undvik stora spiraler som bara tar stor plats. När jag gjuter har jag alltid en skrothink brevid för att kunna sortera bort olämpliga spånbitar direkt. Viktigast är att verkligen proppa formarna fulla med metall, så mycket det bara går.

 

Kan jag göra något för att få polyestern mera lättflytande?

Du kan blanda ut polyestern med STYREN MONOMER. Finns att köpa hos polyesteråterförsäljare. Det går också att använda aceton, men styren är bättre än aceton eftersom det härdar, och volymen minskar inte så mycket under härdprocessen. Styren blandas med ca 5-10% och härdare tillsätts till den totala volymen.

Acetonet dunstar bort i hög grad allt eftersom polyestern härdar med hög temperatur, vilket gör att man får hälla på några millimeter extra polyester för att kompensera för volymändringen. Aceton blandas i tills det får en mera lättflytande konsistens efter att man tillsatt härdaren. Använd inte vanlig förtunning man använder till att späda färger och liknande.

Det är bra om polyestern håller ungefär rumstemperatur. Då är den lättflytande och rinner enkelt ned i formens botten. Kan du ha polyestern i ett lite varmare utrymme är det bara bättre, då minskar behövet av något förtunningsmedel.

Vad ska man använda för skyddsutrustning?

Heltäckande kläder, handskar och framförallt gasmask. Öppna inte en burk polyester utan att ha på dig en halvmask som filtrerar bort organiska ångor. Det hjälper inte att använda en vanlig filtermask, det måste vara en med ett gasfilter A1. Detta är mycket viktigt.

Dessa är bra masker som jag provat och kan rekommendera. De har relativt lång livslängd (ca ett år) och är ganska billiga tycker jag. De fungerar extremt bra och tar bort ALL lukt. Helt klockrent.

https://www.biltema.se/bygg/skyddsutrustning/skyddsmasker/skyddsmask-7551-2000040037

https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/skydd/andningsskydd/hel-halvmasker/halvmask-906234/

Finns det något bra karta för olika master runtom i Sverige?

Lantmäteriets kartor är bra https://kso.etjanster.lantmateriet.se/

Topografiska kartan visar radiomaster som ett kryss med prick i. De som sitter monterade på hustak finns inte med.

Är aluminum den mest effektiva metallen?

Ja. Aluminium har lågt skrotpris, lättast, mest förekommande ute på verkstäder, blankast, rostar inte, osv.

När fräsens skär bearbetar aluminiumet blir det massor av mikroskopiska sprickor i metallen. Detta ökar den sammanlagda ytarean hos metallen i orgoniten kraftigt.

Dessutom skänks den ofta bort. koppar och mässing kan ha vissa skillnader i energiaspekten, men det behövs inte enligt mig, och det är inget man känner ändå om man inte är extremt känslig.

Jag använder alltid enbart aluminium till 90+% av alla orgoniter jag tillverkar.

Har ni erfarenhet av att använda Selenit och Shungit?

Jag har använt det några gånger, ja. Jag kan inte säga att jag har märkt någon större skillnad.

Bättre att lägga pengarna på mer polyester i min mening. Men för all del får du tag i billiga stenar, lägg gärna i.

De mest enastående effekterna har jag sett av att enbart använda aluminium och en liten bit vanlig krossad kvarts per form.

Det enda förändringar jag gör är att använda kristallspets istället istället för krossad kvarts, och att linda kristallen med en koppartråd. Detta gör jag i pyramider och koner enbart.

Fina prydnadsorgoniter med fler stenar i har jag inget emot, bara de är fullproppade med metall så funkar de jättebra.

Tyvärr ser man alltför ofta att det (på Google’s bildsök och sociala medier bland annat) pushas för att ha stora klara partier och att använda mycket dyra och fina stenar och kristallspetsar.

Även andra objekt som snäckor och liknande har jag sett. Det tar mest plats.

Det blir ett fint konstverk men minskar effekten av det som gör jobbet i orgoniten, metall/plast-matrisen. Jag fokuserar hellre på att få ut fler, billigare orgoniter som är lätta att gjuta. Det är där alla borde hålla sitt fokus tycker jag.

Kör man på standardreceptet, som är enklast, då kör man på ett beprövat vinnande koncept.

 

Var kan jag få tag på de runda pyramid-gjutformerna?

Martiniglas på IKEA. Ca 20kr/st

Tror du att det är mer effektivt med halvklotformer (dome structure) än muffinsformen för TBs?

Ja det är säkert bättre men om det får ge avkall på hur många man tillverkar hade jag hellre gjort muffinsformar som går att gjuta 12styck i varje form.

Kan du hitta halvklotformer med samma volym (ca 80-100ml) i så stora antal och lågt pris så att det kan konkurrera med smidiggheten i att använda silikon-muffinsformar, kör på!

Hur många orgoniter behövs för att neutralisera en mast?

Man tar antalet paneler och antenner på masten och delar med 6 så får man på ett ungefär fram antalet normalstora orgonitpuckar man behöver lägga inom 50-400m från masten.