Tillverka själv

PDF: Information om orgonit och hur man tillverkar det

PDF: Kortfattad utskriftsvänlig information om orgonit

Orgonit är enkelt att tillverka själv. Det är inte svårare egentligen än att baka en sockerkaka i köket. Det går princip inte att göra fel. Däremot måste det göras utomhus eftersom polyester som används avger farliga ångor.

Enkelt förklarat går det till såhär:

 1. Hitta en form. Oftast används muffinsformar i plåt med non-stickbeläggning, men även glas, silikon eller andra hårdare glatta material.
 2. Hitta metallspån. Mekaniska verkstäder som fräser eller svarvar i metall är ett hett tips. Annars metallskrotar om du vill få tag i större mängder. Aluminiumspån är det du ska leta efter och det brukar finnas i stora mängder på verkstäder, och skrotpriset är billigt om du måste betala för det. Det ska inte vara pulveriserad metall, utan små bitar/flisor fungerar bäst. Givetvis fungerar andra metaller också bra att använda.
 3. Hitta eller köp kvarts. Det behöver inte vara fina kristallspetsar utan det räcker med små genomskinliga/halvtransparenta kvartsbitar man kan hitta på grusvägar/grusplaner etc. En kvartsbit stor som toppen av lillfingret duger bra i en 100ml form.
  Kolla inlägget om hur man hittar kvarts till orgoniter.
 4. Köp polyester och härdare. Polyester är en flytande härdplast som härdar när den blandas med två volymprocent härdare. Du hittar det på t.ex Biltema och båttillbehörsbutiker. Det används oftast till att armera glasfiber, såsom till plastbåtar, swimmingpooler, spoilers till bilar, högtalarbyggen etc.
 5. Sätt på dig skyddsutrustning. Halvmask med kolfilter för organiska ångor (samma som billackerare använder) är ett måste samt skyddshandskar. Filtermask för damm duger inte.
 6. Fyll formen med aluminiumspån och lägg kvartsbiten någonstans i mitten av blandningen. Observera att ju mer metall du får i din form desto bättre är det.
 7. Blanda polyester med härdare i en bägare du lätt kan hälla ur. Kannor i halvtransparent PP-plast är bäst eftersom det är lätt att få ur den stelnade polyestern som inte biter så hårt mot kannans innerväggar. Härdare blandas ca 1-2 volymprocent. Använd 1% om polyestern är mycket varmare än 20°C och du gjuter stora orgoniter på över ett kilo polyester och 2% om polyestern är mycket kallare än 20°C eller om du gjuter små bitar, t.ex fickorgoniter. I de flesta fall fungerar det bra med 1,5%, dvs 15ml/liter, på sommarhalvåret. Rör runt ordentligt i ca 30sek tills allt blandat sig. Nu har du ca 30 minuter på dig att använda den mixade polyestern. Du kan se ganska omgående att polyestern ändrar färg från blå till brun.
 8. Häll över den blandade polyestern över spånet långsamt så att allt rinner ner till bottnen. Det gör inget om det blir lite bubblor, men försök få bort så mycket som möjligt genom att peta lite med en blompinne etc. Används väldigt fint spån måste man röra i formen för att polyestern ska sjunka till bottnen. Med lite grövre spån behöver man inte göra någonting.
 9. Vänta på att reaktionen sätter igång. Detta märks först genom att polyestern får en geléliknande konsistens. Efter det börjar en kemisk reaktion där polyestern blir mycket varm (ca 90 grader C). Om du kan härda orgoniterna i solljus så härdar de snabbare.
 10. När allt svalnat helt är du redo att ta ut den färdiga orgoniten ur formen. Beroende på formens material, utformning och ytjämnhet är det olika svårt att få ur orgoniten ur formen, men oftast ramlar den ut själv bara man vänder formen upp och ner.
 11. Orgoniterna kan lukta en del av resterna av lösningsmedlet som finns kvar. Detta försvinner med tiden och snabbas på om de förvaras varmt, allra helst i solen.

Biltema har allt du behöver för att göra orgonit, förutom metallspånet och kvartsen förstås.
Klicka här för att skriva ut en inköpslista.