Tillverka själv

Artikel om orgonit med tillverkningsinstruktioner, 5 sidor

Kortfattad utskriftsvänlig information om orgonit

Orgonit är enkelt att tillverka själv. Det är inte svårare egentligen än att baka en sockerkaka i köket. Det går princip inte att göra fel. Däremot måste det göras utomhus eftersom polyester som används avger farliga ångor.

Var får man tag i material?

Polyester är en härdplast som används för att tillverka produkter i glasfiber, t.ex båtar. Därför hittar man det hos butiker som säljer båttillbehör, som t.ex Biltema. Polyestern härdar när den blandas med en liten mängd av ett annat ämne, en s.k härdare, som man köper ihop med polyestern. Om du köper större förpackningar blir det billigare, och det kommer löna sig i längden.

Metallspån i aluminium finns ofta att få tag på hos mekaniska verkstäder där de fräser i metall, eller på metallskrotar. Av många olika anledningar är aluminium den bästa metallen att använda i orgonit, så välj det i första hand. Hittar du inte aluminiumspån går det att använda andra metaller såsom järn eller rostfritt. Det behöver inte vara koppar som många tror, men det fungerar också utmärkt om man får tag i det. Undvik det spiralformade trasslet, det är för glest. Om man inte hittar något spån kan man i nödfall använda skurbollar i metall som man klipper sönder i små bitar.

Kvarts kan man ofta hitta utomhus eller köpa på webshopar. Om man inte kan få tag i kvarts så går det utmärkt att tillverka utan, eftersom polyestern härdar till en kristallin struktur vilket också hjälper till att omvandla negativ energi. Det sägs att orgoniten blir starkare bara man har i en liten flisa av kvarts, men av erfarenhet är det mycket liten, eller ingen, skillnad på effekten med eller utan kvarts. Det är trots allt spån/resin-mixen som gör grovjobbet i en orgonit. Det behöver heller inte vara stora och fina kristaller i en orgonit, utan det räcker med en bit krossad kvarts stor som halva toppen av ditt lillfinger för att det ska fungera bra. Dessa kan man ofta hitta på grusvägar eller grusplaner. Man kan även hitta kvarts i gamla kvartsgruvor som finns lite här och var i landet, ofta i perfekt storlek för orgonit. Observera att man inte behöver lägga i koppartrådar eller andra stenar i en orgonit för att det ska vara effektivt, ofta stjäl dessa ingredienser en bit av volymen och gör den ineffektiv, när den uteblivna volymen istället kunde använts för att skapa en större orgonit-matris (spån/resin-mix) och bli ännu mera effektiv.

Det går att tillverka en mängd olika modeller av orgonit. Den enklaste formen gjuts i muffinsformar kallas Tower Buster eller “puckar” och är tillverkad enligt originalreceptet skapat av Don Croft. Man kan ofta köpa materialet Biltema. Tänk på att hålla till utomhus, i garaget eller på en balkong med tillverkningen, och att täcka arbetsytan med tidningar eller liknande. Använd skyddsutrustning, dvs en gasmask med kolfilter för organiska ångor som billackerare använder, samt skyddshandskar och skyddsglasögon. Även om både aluminiumspån och polyester är giftiga ämnen så är det inget som påverkar det slutgiltiga resultatet, och inget av dessa gifter kommer ut i naturen efter att allt stelnat. Det är trots allt de energimässiga aspekterna av detta material vi är ute efter.

Optimera din orgonit

Det finns några tumregler hur man gör sin orgonit så effektiv som möjligt, dvs att den ska kunna omvandla så mycket energier som möjligt till en så låg kostnad som möjligt. Metallspånet är själva hjärtat i en orgonit, så för att få maximal kraft, vill man ha så många pyttesmå lager av organiskt/metalliskt material som möjligt, vilket man får igenom att fylla formen helt upp till kanten med metallspån och att använda ett finkornigt spån.

Man kan lägga i kopparsprialer och andra stenar i orgonit, men det är absolut inget krav och mer för personligt bruk. För att placera utomhus räcker det gott med standardorgoniter. Man bör inte göra det krångligare än vad det är, för orgoniter är otroligt starka i sin grundfunktion och behöver egentligen inte förbättras. Fokusera hellre på att göra många enkla och billiga än att göra färre och mer komplicerade orgoniter. Även om du mot förmodan inte skulle år till det 100% första gången betyder det inte att orgoniten inte fungerar. Så länge det finns ett metalliskt material med oregelbunden struktur i formen så komemr din orgonit att fungera.

Låt inte inbillningen att det är komplicerat hindra dig ifrån att tillverka och sprida ut orgoniter. Sanningen är att det är svårt att misslyckas. Håll dig till det beprövade grundreceptet  så kommer du att lyckas. Avancerade konstruktioner med spolar och andra stenar kan du göra efter att du lärt dig, det är inte nödvändigt att lyxa till det för att göra effektiva orgoniter. Du får bättre resultat om du håller dig till att göra vanliga puckar, men fler i antal. ”Less is more”.

Detta behöver du:

  • Polyester och härdare. Se till att polyestern håller rumstemperatur innan du börjar. Det går åt ungefär lika mycket polyester som spån. Räkna med att du behöver 200 ml härdare till 10 liter polyester.
  • Muffinsformar i plåt med non-stickbeläggning är perfekt, men även hårda material som glas eller porslin, eller silikon fungerar bra. Varje muffinsform brukar vara ca 1 dl.
  • Små bitar eller flisor av metall/aluminiumspån. Räkna med att det behövs lika mycket spån som formarnas volym.
  • Kvarts. En kvartsbit stor som toppen av lillfingret är mer än tillräckligt till en 1 dl form. Observera att det inte är ett krav att ha i kvarts. Orgoniten fungerar faktiskt väldigt bra ändå! Spånets oregelbundna form samt polyesterns kristallina struktur gör att negativ energi ändå transformeras effektivt. Låt inte svårighet att hitta kvarts hindra dig från att gjuta orgonit.
  • Gasmask med A1 kolfilter för organiska ångor som tar lösningsmedel är ett måste, samt skyddshandskar och gärna skyddsglasögon. Filtermask för damm duger inte. Dessa finns att köpa för några hundra kronor på de flesta byggvaruhus, Jula, Biltema, etc. De billigaste duger gott till detta ändamål.
  • Lämplig kanna och något att röra om med.

Börja med att förbereda platsen du tänkt vara på. Ett bord som är klätt med tidningar eller täckpapp fungerar jättebra. Bor du i lägenhet så går det utmärkt att arbeta på ett ihopfällbart campingbord på en parkering eller innergård. Se till att underlaget är hyfsat plant.

Fyll formen till hälften med aluminiumspån och lägg kvartsbiten ungefär i mitten. Fyll sedan formen nästan hela vägen upp till kanten med spån. Om du vill kan du fylla formen till bredden men då får man hälla sakta så att det inte rinner över, och ge det lite tid att rinna ner.Sätt på dig skyddsutrustning.

 

Blanda polyester med härdare. En tumregel är att använda 20 ml härdare till en liter polyester. Rör om ordentligt i hela behållaren under ca en minut så att du är säker på att allt blandat sig. Nu har du ca 30 minuter på dig att använda den blandade polyestern.

 

Häll långsamt den blandade polyestern över spånet så att allt rinner ner till bottnen och precis så det täcker spånet. Lite bubblor gör inget, men försök att få bort så mycket som möjligt genom att röra om lätt med en träpinne. Använder man väldigt finkornigt spån måste man röra i formen för att polyestern ska sjunka till bottnen, med grövre spån behöver man oftast inte göra någonting. Låt inte ett tjockt lager polyester vara på toppen, det är onödigt och overksamt.

 

En kemisk reaktion sätter nu igång och snart får polyestern en geléliknande konsistens och en kraftig värmeutveckling startar, varpå polyestern härdar. Det går extra snabbt att härda orgoniterna i solljus och värme. Om man arbetar i rumstemperatur så är orgoniterna hårda på ca en timme.

När allt har svalnat tas den färdiga orgoniten ur formen. Oftast ramlar den ut själv bara man vänder formen upp och ner, och för att det ska gå lättare kan man smörja formen med ett tunt lager av silikonspray innan man börjar. Orgoniterna kan lukta lite av resterna från lösningsmedlet som finns kvar, men det försvinner snabbt om de förvaras varmt, gärna i solen.

Nu när du har dina färdiga orgoniter, börjar det roliga äventyret med att hitta bra platser att lägga dem på. Endast ditt mod och din fantasi sätter gränserna! 🙂

Lycka till!


Biltema har allt du behöver för att göra orgonit, förutom metallspånet och kvartsen förstås.
Klicka här för att skriva ut en inköpslista.